Alkaa pikkuhiljaa tulla tomaattiset pestohässäkät korvista ulos ja olisi erittäin ikävää jos kyllästyisi Italialaiseen ruokaan. On siis aika tehdä jotain ihan muuta. (Myönnettäköön kuitenkin, että alkupalaksi oli vielä parmesaani-pinjansiemen-tomaattikivaa, mutta sitä ei nyt lasketa.) 

Täytyi keksiä jotain haastavaa ja keittokomerolle tuntematonta herkkua. Lisäksi halusin sisällyttää punasipulin illalliseen, koska nyt oli aika ottaa helmikuun ruokahaaste käsittelyyn. Onnistuin yllättämään jopa itseni ja tekemään suussa sulavaa ihanaista lammasta. Meillä päin ei hirveästi välitetä lampaanlihasta(ts. märkä villalapanen ei maistu hyvälle). Johtuneeko siitä, että emme ole vielä saaneet oikein hyvää lampaanlihaa ja ennakkoluulot ovat karttuneet siinä matkan varrella. Ainoa hyvä kokemus on isän tekemät lampaankareet, siten uskaltauduin kokeilemaan niitä itsekin. Asiaa tietenkin helpotti, että löysin mainion ohjeen kirjasta Mestarien vieraana, Alexandra Finckenberg ym. Tässä kohtaa mainittakoon, että tämä kirja kuluu keittokirjojen aatelistoon herkullisine tarinoineen ja resepteineen. Helmikuun ruokahaasteen ohje on poimittu osiosta Kevät ja sopiikin erinomaisesti kevättä ja pääsiäistä odottavalle kynttiläillalliselle. Ja voin vannoa, että pahimmanluokan lampaanvihaajakin polvistuu tämän ruuan edessä!

Lisukkeeksi tein yksinkertaisen perunagratiinin ja edellisenä päivänä esivalmistelin jälkiruuaksi valkosuklaa-limejäädykkeen. Lisäksi kannattaa ostaa/tehdä hyvää vaaleaa leipää. Loistavaksi viinivalinnaksi osoittautui aussi viini Lindemans Bin 50 Shiraz. Laitan alkusalaatin ja jälkiruuan eri postaukseen.

Lampaankaretta minttukastikkeella 4hengelle

  • n.5-7 luun verran lampaankaretta syöjää kohti(riippuen miesten määrästä ja alkupalan raskaudesta)

Marinadi:(tämä marinadi riitti noin 12 kareeseen)

  • ½dl kylmää kahvia(melko vahvaa)
  • kourallinen tuoretta timjamia(hakkeluksena)
  • 2rkl balsamicoa
  • ½ punasipuli
  • 3 valkosipulinkynttä(valkosipulista ei kuitenkaan luovuta!)
  • mustapippuria
  • ½dl oliiviöljyä

Kastike:(valmistetaan huolella ja tunteella)

  • 2 porkkanaa pilkottuna
  • ½ punasipuli pilkottuna
  • 4 valkosipulinkynttä siivuina
  • 1tl kuivattua rosmariinia
  • 3tl kuivattua minttua
  • 4dl hyvää lihalientä
  • oliiviöljyä
  • voita
  • 1prk tomaattimurskaa
  • 1tl hunajaa
  • 4dl punaviiniä
  • 3rkl mustaherukkahyytelöä
  • suolaa ja mustapippuria
  • suurustukseen maizenaa

400800.jpg

Valmistus etenee näin: Puhdista ylimääräinen rasva pois kylkiriveistä ja leikkaa viipaleiksi niin, että joka lihapalaan jää luu(lihakauppias varmasti hoitaa tämän osion jos haluaa päästä helpommalla). Pilko sipuli ja valkosipuli. Sekoita kahvi, timjami, balsamico, pippuri ja sipulit. Pyörittele ja painele lihoja marinadissa. Kaada lopuksi lihojen päälle oliiviöljy. Anna marinoitua vähintään 4 tuntia. Ota lihat huoneenlämpöön reilusti ennen paistamista. Minua ihmetytti, ettei marinadiin tullut suolaa eikä sitä lisätty edes paistovaiheessa. Syy selvisi sitten syödessä,  lihoissa on niin paljon makua, etteivät ne tarvitse suolaa. Jos haluat, voi paistovaiheessa vähän rapsauttaa suolaa lihan pintaan. Paista lihat vasta, kun kaikki muut ruuat ovat valmiina. Paista lihat nopeasti hyvin kuumalla pannulla(ei tarvitse lisätä öljyä tms.). Ohjeen mukaan kareet tarjoillaan näin, mutta minä halusin kypsempää lihaa, joten annoin lihojen olla 200 asteessa n.20 minuuttia(foliolla peitettynä). Tulos oli medium plus(ihan kuin ymmärtäisin jotain näistä kypsyyslöpinöistä!). Tarjoile minttukastikkeen ja perunagratiinin kanssa.

Kastike valmistuu näin: Ota lasi hyvää punkkua ja hengähdä vähän aikaa. Ryhdy sitten taas hommiin. Kuullota porkkana, sipuli, valkosipuli ja yrtit voi-öljy seoksessa. Lisää hunaja, punaviini, tomaattimurska ja lihaliemi pannulle. Anna kiehua kasaan niin että nestettä jää noin kolmannes alkuperäisestä. Sekoita joukkoon mustaherukkahyytelö ja mausta. Anna kiehua hetki ja siivilöi kastike. Siivilöinnin voi suorittaa pariin otteeseen, että saa mahdollisimman tasaista kastiketta. Suurusta kylmään veteen sekoitetulla maizenalla, jotta saat hienostuneen paksuuden kastikkeelle. Lämmitä lautaset uunissa(jos ne kestävät uunia), kaada lautasille kastiketta ja asettele muutama kare keskelle lautasta. Älä laita perunoita samalle lautaselle vaan tarjoile ne erillisestä astiasta, josta kaikki voivat ottaa perunoita kareiden vierelle. Kastike-peruna yhdistelmä vie muuten kielen mennessään!

Perunagratiini

  • 800g rosamundaperunoita
  • suolaa ja mustapippuria
  • kuohukermaa(ja tässä ei sitten leikitä millään kevytvaihtoehdoilla!)
  • 1tl kuivattua rosmariinia(ei pakollinen)

Kuori ja viipaloi perunat. Sekoita kerma, suola, pippuri ja rosmariini. Kaada seos perunoiden joukkoon ja kaada koko komeus uunivuokaan. Paista 175 asteessa noin tunnin verran. Kääntele perunoita välillä ja anna niiden ottaa lopuksi kaunis väri pintaan.