Hemskatti x2! Hemskatti sille, että meidän tietokone meni rikki! Ja toinen sille, että viime lauantaina oli harvinaisen hyvää ruokaa :) Pakko kai se on myöntää, että olen riippuvainen tietokoneesta ja ihan avuton ilman sitä. Onneksi pääsin koulun tietokoneille lievittämään pahinta tuskaa.

Tein lauantaina Pastanjauhajilta lainatun reseptin mukaan Simpukoita sydänkäpyselle, joita testailin joskus blogin alkuaikoina. Oli sen verran mainio resepti, että laitoin sen toistamiseen koetukselle. Tällä kertaa pääsi Juhokin nauttimaan merenelävistä. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Semmoinen 400g annos riittää kahdelle hengelle alkupalaksi, eikä hintakaan ole päätä huimaava(2,70e, kilohinta taisi olla 6,90e).

Pääruuaksi tehtailin Jyrki Sukulan kirjasta Kaikilla mausteilla vaahterasiirappibroileria, inkiväärikastiketta sekä nuudeleita ja vihanneksia. Ihanan kepeä ja itämaiselle vivahtava kokonaisuus. Teemme tätä varmasti uudelleen. En tosin osannut tehtailla yhtä hienoa annosta kuin Sukula, mutta menköön tämän kerran. Jälkkäriksi tein appelsiinit rommivaahdolla. Tulosta tuskin tarvitsee tarkemmin kuvailla, jokainen kokeilkoon itse. Appelsiinien ohje oli Pia Fryckmanin ja Merja Vilenin kirjasta Villingin keittiössä ja paljon muuallakin. Lauantain menu sopii täydellisesti romanttiseen kynttiläillalliseen ;)

Sinisimpukat 2hengelle

  • 400g eläviä sinisimpukoita
  • 25g rapeaksi paistettua pekonia
  • 2rkl silputtua salottisipulia
  • 1rkl raastettua inkivääriä
  • 3 valkosipulinkynttä siivutettuna
  • ½ sitruunan raastettu kuori
  • 1rkl silputtua tuoretta chiliä(punainen)
  • ripaus sahramia
  • vajaa 2dl kuivaa valkoviiniä
  • kourallinen halkaistuja kirsikkatomaatteja
  • 2rkl tuoretta timjamia
  • 1dl kermaa

Valmistele ensin mausteet ym. valmiiksi. Eli pilko sipulit ja valkosipulit, raasta inkivääri, silppua chili sekä raasta sitruunan kuori.

Valmista sitten simpukat tulevaan koitokseen. Harjaa sinisimpukat puhtaaksi juoksevan kylmän veden alla ja poista parta(roikkuva höttö simpukan kuoressa). Poista rikkoutuneet simpukat ja simpukat, jotka eivät mene kiinni, kun kuorta koputtaa(esim. tiskipöytää vasten). Kannattaa käyttää kumihanskoja tai ainakin pestä kädet huolella operaation jälkeen.

Paista pieneksi pilkottu pekoni kasarissa. Lisää joukkoon inkivääri, sipulit, chili, sitruunankuori ja kuullota hetken aikaa. Lisää viini ja sahrami. Kun neste kiehuu voimakkaasti lisää simpukat. Keitä simpukoita kannen alla n.5 min. Ravistele kasaria, jotta kaikki simpukat kypsyvät. Kun simpukat ovat kypsyneet nosta auenneet yksilöt kuumaan astiaan(kiinni pysyneet ystävät on parempi heittää menemään). Lisää jäljelle jääneen nesteen joukkoon kerma, hienoksi hakattu timjami sekä tomaatit. Kiehauta seosta reippaasti ja kaada tulinen kastike simpukoiden päälle. Tarjoile tuoreen vaalean leivän ja raikkaan valkoviinin kera.

445237.jpg

Vaahterasiirappibroileri

  • 4 rintaleikettä tai fileetä
  • 5rkl vaahterasiirappia
  • 2tl raastettua tuoretta inkivääriä
  • valkopippuria myllystä
  • suolaa

Raasta inkivääri ja sekoita se vaahterasiirapin kanssa. Ruskista broilerin rintaleikkeet tai fileet kuumalla pannulla. Sivele leikkeet vaahterasiirappi-inkivääriseoksella ja mausta suolalla + pippurilla. Nosta ne uunivuokaan ja kypsennä 185asteessa noin. 15 min.

Inkiväärikastike

  • 3dl punaviinikastiketta (itse tehtyä tai esim. Sukulan Via tuotesarjan punaviinikastiketta)
  • 2tl inkivääriä (mauste)
  • 1-2rkl vaahterasiirappia
  • 1rkl omenaviinietikkaa
  • 1dl vettä

Sekoita kaikki ainekset ja anna porista hiljalleen 20 min.Tarjoile kanan kanssa.

445269.jpg

Nuudeleita ja vihanneksia

  • ½ kesäkurpitsa
  • 2 porkkanaa
  • ½ purjo
  • 400g kuumassa vedessä liotettuja riisinuudeleita
  • 4rkl seesamöljyä
  • 2rkl riisiviinaetikkaa
  • suolaa ja valkopippuria

Suikaloi vihannekset tosi ohuiksi suikaleiksi (kts. kuva). Freesaa ne kuumennetussa seesamöljyssä. Mausta riisiviinaetikalla, suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon riisinuudelit ja lämmitä.

445275.jpg

Appelsiinit ja rommivaahto 2hengelle

  • 2 kypsää appelsiinia
  • 1 rkl muscovado sokeria tai fariinia
  • 1 munan keltuainen
  • 25g sokeria
  • 1 dl kuohukermaa
  • 2 rkl rommia

Vatkaa sokeri ja keltuainen vaahdoksi. Vaahdota toisessa kulhossa kerma ja sekoita vaahdot. Laita valmis vaahto muutamaksi tunniksi jääkaappiin. Sekoita rommi vaahdon joukkoon juuri ennen tarjoilua. Kuori ja viipaloi appelsiinit. Ripottele niiden päälle muscovado sokeria ja tarjoile vaahdon kera.

445287.jpg

Äsken saimme puhelun, että koneesta on kovalevy kakkana, joten tervemenoa kaikille tiedostoille! Ihanaa tämä nykyajan tekniikka!