Sain Juholta synttärilahjaksi kauan himoitsemani Helsingin Sanomien Ruokatorstai-kirjan. Kirjan on koonnut Hesarin ruokatoimittaja Eeva Salonen. Olin ehkä ihan pikkiriikkisen vihjaillut, että siinäpä olisi mukava kirja... Kirjasta löytyy ohjeita laidasta laitaan, niin helppoja kuin haastaviakin ja reseptien määrä on aika huima. Ohjeet on jaettu hauskasti kuukausittain ja siten löytyvät helposti sesonkiruuat. Minun piti päästä heti testaamaan uutta kirjaa ja silmään osui toukokuun kohdalta (kesää odotellessa!) yrtti-oliivi focacciat. Varsin makoisia leipäsiä :P

493635.jpg

Yrtti-oliivi focacciat 12kpl

  • 7½ dl vehnäjauhoja
  • ½tl suolaa
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 3 1/4 dl lämmintä vettä
  • 3½rkl oliiviöljyä
  • 8 oliivia
  • 2 valkosipulinkynttä puristettuna
  • 1 dl tuoretta oreganoa (ohjeessa tah tsaita, mutta sellaista ei Kuopiosta löydy)
  • pinnalle oliiviöljyä ja merisuolaa

Voitele 12-paikkainen muffinivuoka kevyesti öljyllä. Kannattaa tosiaan käyttää oikeaa vuokaa, koska paperiset eivät kestä tällaista menoa. Kaada kulhoon jauhot, suola ja kuivahiiva. Sekoita.Tee jauhoseokseen keskelle kuoppa ja mittaa siihen lämmin vesi, oliiviöljy, viipaloidut oliivit ja valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset taikinaksi. Lisää lopuksi oregano nopeasti sekoittaen. Leivo taikina tangoksi ja paloittele 12 osaan. Nosta palat muffinivuokaan ja peitä leivinliinalla. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja nosta leivät kohoamaan uunin päälle. Anna kohota noin puoli tuntia. Kastele sormet oliiviöljyssä ja hiero oliiviöljyä leipien pintaan. Töki samalla muutamia reikiä leivän pintaan. Ripottele lopuksi vähän merisuolaa leipien pintaan ja nosta paistumaan noin 15 minuutiksi. Tarjoa leivät heti. Voisin kuvitella syöväni näitä toistekin esim. antipastojen kera. 

493619.jpg