Kirjastosta tarttui mukaan Ghillie Basan Turkkilainen keittiö-kirja, ajatukset on tietysti jo ensi kesässä ;) Olen nyt kokkaillut kirjasta yhtä sun toista ja voin todella suositella kirjaa turkkilaisen ruuan ystäville. Minuun iskee ainakin ruuissa käytetyt mausteet ja yrtit: kaneli, chili, minttu, silopersilja ja valkosipuli.

Meneillään oleva harjoittelu lasten akuuttiosastolla vie kaikki mehut, joten postailut ovat jääneet vähiin. Yritän nyt muutamana lomapäivänä kirjoitella arkistossa lojuvat reseptit julki. Ainakin yksi mainio sinisimpukka-resepti odottaa näkevänsä päivänvaloa.

1093888.jpg

Linssi-porkkanapaistos neljälle lisukkeeksi

  • 2dl vihreitä linssejä
  • 3rkl oliiviöljyä
  • 1 sipuli silputtuna
  • 3 pulleaa valkosipulinkynttä silputtuna
  • 4 multaporkkanaa
  • 2½dl vettä
  • 1tl korianterinsiemeniä (näitä en laittanut, koska en löytänyt kaupasta)
  • 2tl kuivattua salvia (hävitin kaupasta ostamani salvian, joten käytin kourallisen tuoretta minttua ja 2tl kuivattua tilliä <- näitä on kuulemma käytetty myös alkuperäisessä ohjeessa)
  • 2tl sokeria
  • 1 pieni purkki tomaattipyreetä
  • suolaa ja mustapippuria
  • silopersiljaa koristeluun

Keitä linssejä 10 min. Valuta linssit ja huuhdo ne kylmän veden alla. Kuumenna öljy pannulla. Lisää sipuli, valkosipuli, korianteri, salvia ja sokeri (jos käytät tilliä ja minttua, lisää ne vasta myöhemmin). Kuullota seosta, kunnes sipuli alkaa saada väriä. Lisää porkkanat ja paista 2-3min.

Lisää linssit ja kaada joukkoon vesi. Lusikoi tomaattipyree paistoksen sekaan. Kypsennä linssejä ja porkkanoita miedolla lämmöllä n. 20min, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Linssien ja porkkanoiden tulisi olla kypsiä, mutta niissä pitää olla vielä purutuntumaa jäljellä. Mausta paistos suolalla ja pippurilla.

 1093909.jpg

Kaneliset lihapyörykät

  • 400g jauhelihaa (ohjeessa lampaan, mutta minä tein naudasta)
  • 1 hienoksi silputtu sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä silputtuna
  • 1-2tl jauhettua kanelia (jauhettu kaneli antaa aika voimakkaan maun!)
  • 3-4rkl pinjansiemeniä
  • 2rkl korintteja, liotettuna lämpimässä vedessä 5min ja valutettuna
  • 1tl turkkilaista punaista chiliä (tätä kannattaa tuoda Turkista, sain chiliä tuliaisiksi vanhemmiltani, tosi hyvä mauste!) tai muuta kuivattua chiliä
  • 2 kuivahtanutta leipää murustettuna
  • 1 muna
  • 2rkl ketsuppia
  • nippu silopersiljaa
  • 1tl kuivattua tilliä
  • suolaa ja mustapippuria
  • 4rkl vehnäjauhoja
  • öljyä paistamiseen

Yhdistä kulhossa jauheliha, sipulisilppu, valkosipuli ja kaneli. Vaivaa seoksesta ilmakuplat pois. Lisää pinjansiemenet, korintit, chilijauhe, leipäraaste, muna ja ketsuppi. Mausta suolalla ja pippurilla. Silppua persilja ja lisää yrtit lihaseokseen. Muovaa seoksesta käsin pieniä lihapullia ja pyörittele ne vehnäjauhoissa. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja paista lihapullat kauniin ruskeaksi. Kannattaa puhdistaa pannu paistokertojen välissä. Säästä pannulle jääneet pinjansiemenet, ne ovat saaneet ihanan rapean maun.

Tarjoile paistos ja lihapullat valkosipulilla, suolalla ja pippurilla maustetun partaäijän ja sitruunalohkojen kera. Koristele annokset silopersiljalla.